Barutrustning - Vad behövs egentligen?

Vilka verktyg behöver du i baren?


Är du ute efter att bygga en hemmabar eller bara köpa mer barverktyg? I denna bloggpost så har har vi satt ihop en checklista över barverktyg, barutrustning samt information om deras användningsområden för att hjälpa dig en bit på vägen.


Vi kommer att täcka följande ämnen:

  • Vilken barutrustning du behöver
  • Vad det används till
  • Övriga tips & trix


Vad ska du göra?

Först och främst är det bra och fundera på vad du ska göra. Bygger du en ordentlig hemmabar eller är du en hobby bartender som tycker om att blanda drinkar på helgerna (och vissa vardagar)? I detta exempel utgår vi från det sistnämnda; du tycker helt enkelt det är kul och blanda goda cocktails, sura drinkar, söta drinkar eller roliga drinkar. I denna lista så inkluderar vi enbart det absolut viktigaste barutrustning du verkligen behöver - med några roliga saker som man kan ha som tillägg. Ett tips är att börja med barutrustning som har bra priser, man behöver inte börja med det som är dyrast direkt!

Låt oss dyka in.


Vad behöver du?

  • Cockail Shaker
  • Mätglas / Jigger
  • Cocktail sil / Strainer
  • Muddler
  • Barsked / Rörsked


Cocktail shakers

Shakers kommer i tre olika typer: Boston shaker, Cobbler Shaker och Fransk shaker.

Dessa finns i oändligt många variationer, färger och storlekar. Boston Shaker består av en plåt av rostfritt stål och ett glas i storlek av en pint (även känd som en 2-delad shaker) medan Cobbler Shaker består av basen, inbyggd sil och lock (även känd som en 3-delad shaker) .

De flesta professionella bartenders använder sig utav Boston shaker, och det är även det vi skulle rekommendera de flesta. Visserligen så är det kanske lite enklare med en shaker med inbyggd sil, men vi tycker det tar bort lite av charmen när man kan använda en extern strainer och bjuda på lite show.

Fyll shakern med is, dina ingredienser, skaka tills shakern blir kall (vi brukar skaka i minst 30 sekunder). Håll i shakern i en hand, med den lilla delen pekandes uppåt och den stora nedåt. Där dom två delarna börjar skapa lite mellanrum slår du sedan till shakern med sidan av din hand. Ge inte upp om det inte går på första försöket, det krävs lite träning men du kommer snabbt förstå hur det funkar. 

Mätglas / Jiggers

Precis som shakers kommer jiggers i massa olika former och mått. Det vanligaste brukar vara en mätglas som visar 2,5 cl samt 5 cl eller 3 cl och 6 cl. Detta är också en smaksak, brukar du oftast göra cocktails på 5 cl alkohol så är det givetvis det du skall sikta på.Cocktailsil / Strainer

Det finns 3 olika silar: Hawthorne, Julep och en finmaskig sil. Hawthorne är den vanligaste silen du ser bakom baren. Den passar över en mängd olika blandningsglas och används vanligtvis med en Boston shaker. Den har en distinkt metallspole som fångar upp fruktkött och is. 


Muddler

En muddler är ett viktigt barverktyg utformat för att krossa och blanda (kallas muddling) dryck ingredienser. Att använda en muddler ett av de bästa sätten att ingjuta smaken av färsk frukt och örter i dina drinkar.


Barsked

En barsked är en sked med långa skaft som används i bartending för blandning av både alkoholhaltiga och alkoholfria cocktails. Dess längd säkerställer att den kan nå botten av rörglas och dryckesglas. 


Övriga tips och trix

I denna bloggpost har vi gjort en kort sammanfattning av de vanligaste och nödvändigaste barutrustningen. Vi kommer i senare poster att gå in djupare på var och en utav dessa saker och en närmare beskrivning men förhoppningsvis har du nu en generell bild på vad du kan tänkas behöva hemma i din bar. I våran webshop hittar du ett stort urval av barutrustning i guld, koppar, silver och andra färger. Ett sista smaktips är att försöka matcha din barutrustning så blir det lite snyggare när du lägger fram alla verktyg när du ska imponera på dina vänner.

Shake away!